Yüksek Gerilim
-YÜKSEK GERİLİM İŞLETME SORUMLULUÄžU NEDİR ?
-Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri”™nde can ve mal güvenliğinin sağlanması, ekonomik kayıpların önlenmesi için gerekli işletme hizmetlerinin yürütülmesini üstlenen yetkili kişilere ”œYüksek Gerilim İşletme Sorumlusu” denir.
-İşletme sorumluluğu üstlenecek mühendislerin, EMO tarafından verilen ”œElektrik YG Tesisleri İşletme Sorumluluğu” ve SMM belgesine sahip olmaları gereklidir.
– NASIL YAPILIR?
-İşletme sorumlusu, görevi üstlenmesini takiben mevcut YG tesislerini denetler,tesislerin hali hazır durumda işletme yönünden kusur ve eksiklerinin bulunup bulunmadığını belirler ve durumu işletme sahibine rapor eder.
-Belirlenen işletme personelinin eğitimini yaptırır ve herhangi bir yanlış manevraya meydan vermeyecek şekilde gerekli önlemleri alır.
-YG tesislerinin tek hat şemasını hazırlayarak YG hücrelerinin yer aldığı bölüme asılmasını sağlar.
-Manevra yönergeleri hazırlayarak işletme personeline imza karşılığında verir.
-İşletmelerde gereken manevralar, işletme sorumlusu tarafından yapılır yada kendi gözetimi altında ve sorumluluğu kendisine ait olmak üzere yetkili bir işletme personeli tarafından yapılabilir.
-İşletmeye ilişkin topraklama testlerini, işletmenin çalışma koşullarına ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği”™ne göre düzenli aralıklarla veya gerektikçe yaptırılmasından sorumludur.
– NEDEN YAPILIR?
– 1 kV”™un üzerindeki tesisler; doğru kurulmadığında, doğru işletilmediğinde can ve mal güvenliği açısından büyük risk taşırlar.Bu nedenle; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Elektrik Mühendisleri Odası, riski azaltmak ve tesis güvenliğini arttırmak için bazı yasal düzenlemeler yapmışlardır.
-1 kV”™un üzerindeki Yüksek Gerilim Tesisleri”™nin işletme sorumluluğunu üstlenen Elektrik Mühendislerinin yetki ve yükümlülükleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı”™nca yürürlüğe konan 30.11.2000 tarih 24246 sayılı Resmi Gazete”™de yayınlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği”™nde belirtilmiştir.
-İşletme Sorumluluğu, YG tesislerinin kuruluş aşamasının tamamlanması sonrasında yürütülen geçici kabul çalışmaları ile başlayıp, tesislerin gerilim altında bulunduğu sürece uygulanır.