Ultrasonik Tarama Ölçümleri
ULTRASONÄ°K TARAMA NEDÄ°R?
Ultrasonik ses insan kulağının duyamadığı 20 kHz’den yüksek frekanstaki seslerdir. Dedektörler bu sesleri kullanarak malzemelerin kalınlıklarını ve malzeme içerisindeki hataların tayinini yapabilmektedirler.
NASIL YAPILIR?
-Yüksek frekanslı ses dalgalarının malzeme içerisine gönderilmesi ve malzeme içerisindeki süreksizliklerin oluşturduğu ara yüzeylerden geri yansıyan ses dalgalarının tekrar algılanarak yorumlanması prensibine dayanan Ultrasonik Muayene yöntemi, endüstriyel olarak en çok kullanılan tahribatsız test yöntemlerinin başında gelmektedir.
– Tüm malzeme çeşitlerine uygulanabilen yöntemin en önemli avantajı yüksek et kalınlığına sahip parçaların kontrol edilmesine ve hacimsel olmayan süreksizliklerin tespit edilmesine olanak sağlamasıdır. Çok yüksek muayene güvenilirliğine sahip olan Ultrasonik Muayene yöntemi tüm kaynaklı imalat sanayi, döküm, dövme ve talaşlı imalat başta olmak üzere tüm üretim yöntemleri ile üretilmiş olan malzemelerin muayenesinde büyük bir öneme sahiptir. -Belirlenen işletme personelinin eğitimini yaptırır ve herhangi bir yanlış manevraya meydan vermeyecek şekilde gerekli önlemleri alır.
NEDEN YAPILIR?
– Temel olarak 0,1-15 MHz arasındaki frekans değerleri bazen de 50 MHz kullanılır. Çok kısa ultrasonik darbe-dalgalar ile malzeme uyarılır. Böylece malzemenin yüzeyindeki ya da içindeki sorunlar tespit edilebilir. Bu teknik çoğunlukla nesnenin kalınlığını belirlemek için kullanılır. Örneğin boru içindeki paslanmayı izlemek için kullanılır.
Boy ve kalınlık ölçülmesi.
Yüzey sertliğinin ölçülmesi.
Elastik modülü ölçülmesi.
Tane büyüklüğü, ayrışan fazlar, kalıntılar, soğuk ve sıcak işlem dereceleri.
İç gerilmelerin tespiti.
Hataların (süreksizlerin ) tespiti.