Busbar Bakımı ve Kontrolü
– BUSBAR KONTROLÜ NEDİR ?
–Busbar kanal sistemi; 1930”™lu yıllarda, temel olarak yüksek katlı binalarda ve fabrikalarda değişen üretim teknolojilerinin bir ihtiyacı olarak, Amerikada ortaya çıkmıştır.1950”™li yıllarda Japonya ve Avrupa”™da 1970”™li yıllarda Türkiye”™de imalatı ve kullanımı başlamıştır.
-Modüler yapısıyla, modern işletme ve binalarda,hem kuruluş hemde işletme sırasında gereksinim duyulan her türlü güç ihtiyacına cevap verebilmektedir. Yerleşim değişikliklerine, makine ilavelerine, çeşitli noktalardaki enerji teminin; tesisin çalışan kısımlarını aksatmadan yapılmasına imkan sağlamaktadır. İşletmelere fonksiyonel kullanım yanı sıra modern bir görünüm kazandıran ve özel emek gerektirmeyen sistemlerdir.
– NASIL YAPILIR?
-Termal kamera cihazı ile yapılan sıcaklık kontrollerinde busbar gövdesi yada ek noktalarında dikkat çekici sıcaklık değişikliği söz konusu ise, enerji kesilerek ek noktasının açılıp incelenmesi gerekmektedir. Termal kamera ile görüntülenen noktalar, trend analizi yapabilmek için barkodlanır.
-Plug-in tip çıkış kutularının Busbar hattına takılması için enerjinin kesilmesi gerekmez. Ancak Bolt-on tip çıkış kutularının takılabilmesi için mutlaka Busbar hattının enerjisi kesilmeli, gerekli güvenlik tedbirleri alınmalı, kutu doğru konumda yerine takılmalı, kutu takıldıktan sonra takılmış olduğu ek cıvatası tork anaharı ile sıkılmalı ve kapakları kapatılmalı, ayrıca mutlaka toprak test cihazı ile test edilerek kontrolü yapıldıktan sonra enerji verilmelidir. Busbar çıkış kutuları interlock kilit mekanizmasına sahiptir. Kutuların kapağı enerji altında ”œon” konumunda iken açılmaz.
-Çıkış kutularının sökülerek enerji alım noktalarının kontrolü yapılır. Kırık veya deforme olmuş ürünler değiştirilir. Askı sistemlerinin kontrolü yapılarak gevşek noktalar sıkılır.
– NEDEN YAPILIR?
–İşletmede, elektrik ile çalışan ekipmanların plansız duruşları engellenir.
-Busbar sistemine enerji verildikten 6 ay yada 1 yıl sonra termal kamera ile görüntülenmeli ve ek civataları torklanmalıdır.
-Busbar sisteminin işlevsel şekilde ( örneğin çok sayıda ve değişken çıkış kutuları ile enerji alınan yapıda) kullanıldığı tesislerde gerekli bakım ve kontrollerin yapılması önemlidir. Eğer dönemsel olarak yüklerde artma söz konusu ise busbar hattı termal kamera ile kontrol edilmelidir.(Busbar hattının dış gövde sıcaklığı ve ortam sıcaklığının toplamı +50ËšC”™yi geçmemelidir.)
-Busbar sistemi işletme koşulları içerisinde dış etkenlere ( darbelere, hariçten gelebilecek su, akıcı ve aşındırıcı maddeler, bina ortamında bulunabilecek atık toz, toprak vb. dış maddeler ile harici hava şartlarına (yağmur, kar, buz, direkt güneş ışını vb.) karşı korunmalıdır.